Dýmkařskékluby.cz : Doutníky

Dominikánské doutníky a jejich varianty chutí

9.11.2006

Dominikánské doutníky a jejich varianty chutí

Dominikánská republika je v současnosti celosvětově předním výrobcem tak zvaných premium doutníků. Má také ideální podmínky pro pěstování tabáku vhodného právě pro ruční výrobu doutníků. Dnes mají dominikánské doutníky ve světě skvělou reputaci. Kvalitní provedení vyžaduje zkušené baliče a neméně zkušené odborníky na tabák a kontrolu kvality. Nebude tudíž na závadu, když se podíváme, jaké chutě se u ručně vyráběných doutníků v Dominikánské republice rozlišují.

Každý jednotlivý doutník ruční výroby v krabici téže značky by měl mít jednot­nou chuť, aroma, hoření, strukturu listu a jednotnou barvu, jednotnou gramáž a kalibrovanou velikost. Právě stálá chuť všech doutníků je zárukou kvality. U ručně dělaných doutníků rozlišujeme v zásadě tři hlavní věci. Chuť doutníku, sílu a aroma.

Chuť doutníku

V odborných kruzích se rozlišují násle­dující chutě doutníku. Hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, koko­sová. A následuje kyselá, suchá, slaná, sladká, kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová.
Například Don Diego Corona No.3 je jemný doutník, středně stavěný, který má vyvážený kouř a kořeněnou pepřovou chuť.

Síla doutníku

Sílu doutníku při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. Jemné doutníky budou například Don Diego Aniversario Robusto, plnou chuť až silnou budou mít Peterson Gran Reserve.

Aroma doutníku

Aroma doutníku dělíme na zemité, ced­rové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí.

Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně ubalený doutník je ručně dělaným unikátem, originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kva­lita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabá­ku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, která každá doutníkové továrna čas od času vyrábí. Tyto doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.

Balení doutníků

Balení doutníků v Dominikánské repub­lice vychází z místní tradice, i když každý kontinent preferuje jiný styl balení.

Počet doutníků v každé krabici se liší, ale obvyklý je počet dvacet pět, dvacet a deset kusů. Doutníky po dvaceti pěti kusech jsou v krabici baleny ve dvou vrst­vách, a jsou známy jako třináct doutníků ve vrchní vrstvě a dvanáct doutníků vespod s jednou výplní. Nicméně svazek dvaceti pěti doutníků může být v jiném balení svá­zán dohromady stuhou ve vrstvách osm, devět a osm kusů.

    Další uspořádání bývá také devět, devět a sedm, kde spodní řada má dvojitou výplň (většinou ji tvoří špalík dřeva). Důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje chuť a kondici doutníku je španělský cedr. Ten dodává doutní­kům vynikající aroma, zůstává spolu s doutníkovým tabákem v místnosti, kde tabák zraje, po určitou dobu, ale ne méně než osm týdnů.

V továrnách jsou místnosti pro dozrávání doutníků obložené ced­rem, stejně tak jsou ze španělské­ho cedru i police a krabice doutníků.

Doutníky jsou cedrem ovlivňovány i v kra­bicích, protože každá vrstva doutníku je oddělena dýhou ze španělského cedru.

Doutníky, které nepodléhají tlaku kra­bičky, mají tendenci k zachování si svého zakulaceného tvaru, a tím mají i lehčí tah. Mnoho doutníků je baleno do krabic natěs-no, čímž je na doutníky vyvíjen větší tlak a doutníky jsou tak po stranách zploštělé a nemají typický zakulacený tvar.

Slisované doutníky do hranatého tvaru jsou ty, které se takto speciálně upraví při výrobě.

Je samozřejmostí, že ručně dělaný doutník musí být v dobré kondici. Kontrolu správně zvlhčeného doutníku provedeme lehkým stlačením toho konce doutníku, kte­rý se zapaluje. Ten se musí pružně vracet, aniž by bylo slyšet nějaké praskání. Krycí list by měl být bez viditelné vady, nesmí mít žádné roztřepené okraje či prasklinky na povrchu. Doutník musí příjemně „tabáko-vě“ vonět. Krycí list může být na povrchu i lehce mazlavý.

Ručně balený doutník skladujeme při pokojové teplotě kolem 21 stupňů Celsia a při sedmdesáti procentní vlhkosti v dob­ře zavlhčeném humidoru.

Mějme na paměti, že pouze dobře vyro­bený doutník v dobré kondici vám zaručí skvělý kuřácký zážitek.