Dýmkařskékluby.cz : Doutníky

Tam, kde se vyrábí doutníky Don Diego...

30.8.2007

Tam, kde se vyrábí doutníky Don Diego…

Dominikánská republika je rájem nejen pro turisty, ale i pro milovníky kvalitních, ručně dělaných doutníků. Právě zde najdeme továrny, kde se produkují vynikající, ručně dělané doutníky. Doutníky Don Diego se v současnosti vyrábějí v největší továrně na doutníky na světě. Továrna nese název Tabacalera de Garcia Ltd. a patří doutníkovému kolosu se jménem Altadis. Továrna vznikla izolovaně v La Romaně na jihovýchodním pobřeží Dominikánské republiky. Přibližně pět minut jízdy autem od vyhlášeného, luxusního resortu Casa del Campo, který je obklopen mořem a také golfovým hřištěm. Továrna se stala postupně srdcem výroby firmy Altadis, ve které se dnes vyrábí velké množství tak zvaných „premium“ doutníků. Mezi oblíbenými značkami zde najdeme například Don Diego, Bock, Santa Damiana a pro především severoamerický trh se tu vyrábí zavedené značky doutníků Romeo y Julieta, H. Upmann, Montechristo, Mendez y Garcia a mnohé další.

Jméno továrny Tabacalera de Garcia nás svým názvem odkazuje na bohatou historii v doutníkovém světě. V době před kubánskou revolucí patřili pánové Alonzo Menendez a Pepe Garcia mezi význačné producenty skvělých a věhlasných začek doutníků na Kubě. Poté co opustili Kubu a usadili se v Dominikánské republice, Garcia koupil Mendezův podíl. A tak tradice značek jako je Montecristo, H.Upmann, Por Larranaga a Don Diego začala žít a kvést právě v továrně Tabacalera de Garcia Fabrica v Dominikánské republice. Dnes továrnu situovanou v La Romaně řídí Jose A. Seijas, který je v Dominikánské republice téměř žijící legendou. Továrna, která má 270 tisíc čtverečních stop je jednou z největších doutníkových továren na této planetě. „Nedělám doutníky pro sebe, ale dělám doutníky pro naše zákazníky“, říká Seijas. Mnoho známých výrobců doutníků se narodilo na Kubě, ale Seijas se narodil v hlavním městě Dominikánské republiky, Santo Domingu. Jeho otec vyrůstal v La Romaně a byl dvakrát zvolen místním starostou. Jose Seijas nešel, jak by se dalo očekávat, po stopách svého otce, ale stal se průmyslovým inženýrem. Když mu bylo dvacet čtyři let, nastoupil do továrny Tabacalera de Garcia, aby analyzoval sklizeň a kontroloval kvalitu výrobků v La Romaně. O dvacet sedm let později sedí Seijas v křesle „vice prezidenta“ a generálního ředitele ve stejné a možná maličko modernější Tabacaleře de Garcia. Dnes je díky firmě Altadis, která si továrnu v La Romaně postupně upravila jako sídlo své hlavní výroby pro americký trh, neustále zaneprázdněn.

Doutníky nejvyšší kvality, tak zvané premium doutníky, mohou být vyrobeny různými způsoby. Nejednodušší způsob je použít zkušené ruce baličů. Svazek doutníku, anglicky „bunch“, který je tvořen náplní a vázacím listem, se dá vyrobit pouze stlačením dlaně. Tak jak je to možné vidět na Kubě a v centrální Americe. Při dnešní výrobě je poměr ruční práce dražší než práce stroje. Proto se při výrobě používá ruční přístoj na výrobu svazku, kterému se říká „Temsco“. Ten dokáže zabalit vázací list na náplň. I takto vytvořené doutníky se pořád považují za ručně zhotovené. V La Romaně dnes preferují kvalitní ruční výrobu. Balič, který dělá ručně svazek, může okamžitě reagovat na nerovnost tabákového listu. To umožňuje vyrábět silnější doutníky, protože při použití „svazkového“ stroje nemůžete vyrobit doutník, který má větší průměr než 46.“ Při ruční výrobě je důležité dbát na správný tah doutníku. Každý doutník je ručně zhotoveným originálem. V případě, že je doutník příliš utažen, nemá dobrý tah a velmi špatně hoří. Pokud je doutník utažen málo, velmi rychle prohořívá a kouř je velmi horký. Proto roku 1984 začali v La Romaně používat přístroj na kontrolu tahu doutníku. „První týden, co jsme začaly používat nový systém na kontrolu tahu, museli jsme předělat třicet pět procent naší výroby,“ říká Seijas. „Dnes je to tak dvě až tři procenta“. V současnosti roste obliba dominikánských doutníků na americkém trhu, především vyhlášené značky jako H. Upmann nebo Don Diego.V továrně Tabacalera de Garcia spotřebují až na šedesát tisíc liber tabáku týdně. Přibližně čtvrtina jde na ruční výrobu doutníků, ostatní tabák je spotřebován „ k nakrmení“ strojové výroby, která vyrábí doutníky pro masovou spotřebu. Továrna při plné kapacitě může vyrobit ročně okolo šedesáti milionů ručně dělaných doutníků. Doutníky z Tabacalery de Garcia jsou známé svou kvalitou, především díky skvělé konstrukci. Trendem je vyrobit doutníky se silnější a plnější chutí. Tato továrna také odstala nejlepší ocenění v časopise Cigar Aficionado, jaké se kdy dostalo doutníku z Dominikánské republiky.V La Romaně doutníky vyrobit opravdu umí. Může se o tom přesvědčit i český příznivce doutníků a vyzkoušet například značky Don Diego nebo Santa Damiana, které najdete ve vybraných specializovaných tabákových obchodech. Značka Don Diego se vyrábí ve dvou kategoriích. Don Diego a Don Diego Anniversario. Doutníky ze speciální edice Don Diego Anniversario mají krycí list z Ekvádoru, druh Sumatra, vázací list z Connecticutského širokého listu a náplň je tvořena tabáky z Dominikánské republiky, Peru a Nikaragui. Tyto skvělé doutníky můžete koupit ve tvarech corona a robusto. Přičemž robusto z této edice získalo v ratingu v americkém doutníkovém časopise „Cigar Aficionado“ skvělých 91 bodů. Je to totiž skvěle stavěný doutník, který má výborný tah. Chuť tohoto doutníku je vyvážená s nádechem země a dřeva. V závěru můžete cítit špetku zázvoru. Více informací získáte na webových stránkách www.mostex.cz. Pokud si budete chtít ochutnat různé typy doutníkových tvarů, můžete zvolit dárkovou krabici Don Diego Cigar Selection. Sada šesti tvarů jako je slim panatela, robusto, corona, torpedo, lonsdale a monarch tube vám pomůže najít tu správnou velikost, tvar i chuť těchto jemných a přitom chuťově výrazných doutníků.

Text: Michaela Koláčková

Foto: archiv firmy Altadis a Rostislav Čuřík